Kosthold i barnehagen

Spire & Gro barnehagene har stort fokus på et sunt og variert kosthold. Måltidene i barnehagen er en vesentlig del av barnehagehverdagen og utgjør en betydelig del av barns totale kosthold. Et sunt og variert kosthold i barneårene er viktig for vekst, utvikling og læring. Hjem og familie har det grunnleggende ansvaret for barnas kosthold, men fordi så mange måltider inntas i barnehagen, har barnehagen stor innflytelse på barnas mat- og måltidsvaner, kosthold og helse.

 

Barnehagen har et medansvar for at barna får i seg sunn og næringsrik mat når foreldrene er på jobb. Derfor har det stor betydning hva vi tilbyr av mat og hvordan vi gjennomfører måltidene i barnehagen. Vi evaluerer jevnlig vårt mattilbud i samråd med våre foreldre, slik at vi sikrer et sunt, variert og godt kosttilbud til barna.

 

Våre måltider settes sammen av mat fra følgende grupper:

1 Gruppe: Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris, pasta, etc
2 Gruppe: Grønnsaker, frukt og bær.
3 Gruppe: Fisk, annen sjømat, kjøtt, ost, egg, erter, bønner og linser.

 

Slik jobber vi med måltidene i barnehagen:

  • God tid til måltidene, minimum 30 minutter.
  • Maksimum 3 timer mellom hvert måltid.
  • Voksne som tar aktiv del i måltidet og spiser sammen med barna.
  • Aktive voksne som legger vekt på et godt fungerende og trivelig spisemiljø.
  • God hygiene før og under måltidene og ved oppbevaring og tilbereding av mat.
  • Ivareta måltidenes pedagogiske funksjon, mye læring i et måltid.
  • Variert mat med ulike smaks opplevelser.
  • Mat og drikke med mye tilsatt sukker unngås.

 

Sunn og tilrettelagt kost

Vi serverer varmmåltider hver uke, med innslag av kjøtt, fisk og fugl. Ved smøremåltidene blir det brukt ferskt brød direkte fra bakeren. Pålegg vi bruker ved smøremåltidene er blant annet, ost i forskjellige varianter, leverpostei, egg, kjøttpålegg, kaviar, fiskepudding og makrell i tomat. Vi tilrettelegger kost i samråd med foreldrene for de barna som av ulike årsaker må ha et skreddersydd kosttilbud på grunn av sykdom, allergier og kultur.

 Alle våre barnehager følger statens retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. Klikk her for å lese mer om statens retningslinjer

 

Barna får frukt og grønt hver dag, og det blir brukt melk og vann til drikke. 

 

Måltidet som pedagogisk arena

Et måltid i barnehagen handler om mye mer enn å få maten i seg. Det er mye læring ved et måltid i barnehagen. Måltidet betyr samhandling og fellesskap og er en viktig arena for utvikling av sosial kompetanse. Barn lærer av å se hverandre, de påvirker hverandre på godt og vondt også når det gjelder mat. Derfor er det svært viktig å ha kompetente voksne som bevisst bruker måltidene som en pedagogisk arena, da blir måltidenes helhetlige verdi i barnehagehverdagen bedre ivaretatt.